Zdrowie/Dieta
Odchudzanie
Każdy kto ma zamiar zrzucić zbędny balast w postaci oponki
powinien wiedzieć dlaczego jest wiecznie głodny, co powoduje to straszne
uczucie nienasycenia, mimo że przed
chwilą odeszliśmy od stołu?
Uczucie głodu jest spowodowane zmniejszeniem się poziomu
cukru we krwi. Jeśli będziesz w stanie utrzymać swój poziom cukru na właściwym
poziomie przez cały dzień, to nie będziesz miął chęci na nieustanne podjadanie
co jest równoznaczne z poprawą twoich nawyków żywieniowych.
Według badań poziom cukru może spaść poniżej minimum już po
4 godzinach od ostatniego posiłku. To powoduje, że do twojego mózgu dociera
informacja o natychmiastowej konieczności sięgnięcia do lodówki aby uzupełnić
braki cukru we krwi.
Haczyk tkwi w tym że większość produktów, po które sięgamy
zawiera węglowodany proste powodujące bardzo szybki wzrost ilości cukru we krwi,
taki natychmiastowy przyrost cukru pobudza trzustkę, której zadaniem jest
wydzielania insuliny stabilizującej glukozę. Jeden ze sposobów w jaki insulina
tego dokonuje jest korzystny dla organizmu, a mianowicie transportuje nadmiar
cukru do mięśni, w mięśniach cukier przemieniany jest w energię. Drugim
sposobem jest transport cukru do komórek tłuszczowych, gdzie tworzy się twój
przyjaciel „Duży Brzuch” .
Do niedawna uważano, aby uniknąć takich sytuacji należy
unikać spożywania produktów zawierających węglowodany tego typu a zalecano produkty z węglowodanami złożonymi.
Lecz dziś wiemy, że zarówno węglowodany proste jak i te złożone powodują wysoki
wzrost poziomu cukru. Wskazany jest więc podział węglowodanów oparty o Indeksie
Glikemicznym : (Produkty o indeksie
powyżej 100, uważa się za szkodliwe, a produkty poniżej tej wartości za- odpowiednie).
Wyrzuć ze swojej diety wszystko, co jest słodzone cukrem,
przede wszystkim napoje gazowane, niektóre soki, słodycze i ciasta. Weź pod
lupę także produkty bogate w skrobię: ryż, ziemniaki oraz makarony, pieczywo i
inne rzeczy robione na bazie mąki - nie rezygnuj z nich zupełnie, bo są źródłem
wielu witamin, minerałów i błonnika. Ale postaraj się, aby podczas śniadania,
obiadu i kolacji zjadać nie więcej niż 30-40 g węglowodanów, a podczas drugiego
śniadania i podwieczorku nie więcej niż 10-20 g.
Jaja
|
0
|
Kawa, herbata
|
0
|
Majonez (jaja, olej, musztarda)
|
0
|
Owoce morza
|
0
|
Ryby
|
0
|
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
|
0
|
Śmietana kwaśna
|
0
|
Sos sojowy (bez cukru)
|
0
|
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy
|
0
|
Wino wytrawne (czerwone, białe)
|
0
|
Wołowina
|
0
|
Ocet
|
5
|
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)
|
5
|
Skorupiaki
|
5
|
Awokado
|
10
|
Agawa (syrop)
|
15
|
Agrest złoty
|
15
|
Brukselka
|
15
|
Cebula
|
15
|
Cukinia
|
15
|
Cykoria
|
15
|
Czarna porzeczka
|
15
|
Fasolka pnąca
|
15
|
Fasolka szparagowa
|
15
|
Grzyby
|
15
|
Imbir
|
15
|
Kalafior
|
15
|
Kapusta
|
15
|
Kiełki (fasoli mung, soi, …)
|
15
|
Kiszona kapusta
|
15
|
Koper
|
15
|
Korniszony (bez cukru)
|
15
|
Mączka chleba świętojańskiego
|
15
|
Migdały
|
15
|
Ogórek
|
15
|
Oliwki
|
15
|
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac
|
15
|
Orzeszki ziemne (fistaszki)
|
15
|
Papryczki Chili
|
15
|
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
|
15
|
Pesto
|
15
|
Piniola
|
15
|
Por
|
15
|
Rabarbar
|
15
|
Rzodkiew
|
15
|
Sałata
|
15
|
Seler naciowy
|
15
|
Soja
|
15
|
Szczaw
|
15
|
Szparagi
|
15
|
Szpinak
|
15
|
Tofu
|
15
|
Zarodki (przenne)
|
15
|
Acerola
|
20
|
Artiszoki
|
20
|
Bakłażan
|
20
|
Czekolada gorzka (>80% kakao)
|
20
|
Czereśnie
|
20
|
Fruktoza
|
20
|
Jogurt sojowy
|
20
|
Kakao (bez cukru)
|
20
|
Karczochy
|
20
|
Pędy bambusa
|
20
|
Śmietana sojowa
|
20
|
Sok cytrynowy (niesłodzony)
|
20
|
Sos z tamaryndy (bez cukru)
|
20
|
Agrest niebieski
|
25
|
Borówki
|
25
|
|
|
Czekolada gorzka (>70% kakao)
|
25
|
Czerwona porzeczka
|
25
|
Fasola mung, flagolet
|
25
|
Humus
|
25
|
Jeżyny
|
25
|
Mąka sojowa
|
25
|
Maliny
|
25
|
Masło migdałowe
|
25
|
Masło z orzechów laskowych
|
25
|
Pestki z dyni
|
25
|
Truskawki
|
25
|
Wiśnie
|
25
|
Zielona soczewica
|
25
|
Buraki surowe czerwone
|
30
|
Ciecierzyca gotowana
|
30
|
Czerwona soczewica
|
30
|
Czosnek
|
30
|
Dżem słodzony sokiem owocowym
|
30
|
Grejpfrut
|
30
|
Gruszka
|
30
|
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)
|
30
|
Mandarynki
|
30
|
Marakuja
|
30
|
Marchew surowa
|
30
|
Marmolada bez cukru
|
30
|
Migdałowe mleko
|
30
|
Mleczko owsiane (niegotowane)
|
30
|
Mleko odtłuszczone w proszku
|
30
|
Mleko sojowe
|
30
|
Morele świeże
|
30
|
Pamelo
|
30
|
Pomidory
|
30
|
Rzepa, brukiew (surowe)
|
30
|
Soczewica żółta
|
30
|
Twaróg odtłuszczony
|
30
|
Amarant ziarno
|
35
|
Biała fasola
|
35
|
Brzoskwinie
|
35
|
Ciecierzyca z puszki
|
35
|
Czarna fasola
|
35
|
Drożdże
|
35
|
Drożdże piwne
|
35
|
Dziki ryż
|
35
|
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c
|
35
|
Figi świeże
|
35
|
Granat
|
35
|
Groszek zielony
|
35
|
Jabłka duszone
|
35
|
Jabłka suszone
|
35
|
Jabłko (świeże)
|
35
|
Jogurt odtłuszczony
|
35
|
Kukurydza antyczna indiańska
|
35
|
Kwinoa (komosa ryżowa)
|
35
|
Lody słodzone fruktozą
|
35
|
Mąka z ciecierzycy
|
35
|
Musztarda Dijon
|
35
|
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )
|
35
|
Nektarynki
|
35
|
Pigwa
|
35
|
Pomarańcze
|
35
|
Pomidory suszone
|
35
|
Przecier pomidorowy
|
35
|
Seler surowy (korzeń)
|
35
|
Śliwki
|
35
|
Sok pomidorowy
|
35
|
Sorbet jabłkowy
|
35
|
Słonecznik
|
35
|
Wasa™
|
35
|
|
Bób niedojrzały/niegotowany
|
40
|
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach
|
40
|
Fasola z puszki
|
40
|
Figi suszone
|
40
|
Gryka
|
40
|
Kasza gryczana
|
40
|
Laktoza
|
40
|
Maca (z mąki pp)
|
40
|
Makaron z mąki razowej - al dente
|
40
|
Marchwiowy sok
|
40
|
Masło orzechowe (bez cukru)
|
40
|
Mleko kokosowe
|
40
|
Morele suszone
|
40
|
Otręby (owsiane i pszenne)
|
40
|
Owies
|
40
|
Pigwa konserwowa (bez cukru)
|
40
|
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)
|
40
|
Płatki owsiane (niegotowane)
|
40
|
Śliwki suszone
|
40
|
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)
|
40
|
Ananas (świeży)
|
45
|
Banany niedojrzałe
|
45
|
Chleb pp stostowany
|
45
|
Chleb żytni (z mąki pp)
|
45
|
Jęczmień (ziarno)
|
45
|
kaszka pszenna bulgul
|
45
|
Kokos
|
45
|
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut)
|
45
|
|
|
Makaron : typ Capellini
|
45
|
Płatki śniadaniowe pełne
|
45
|
Ryż basmati brązowy
|
45
|
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)
|
45
|
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
|
45
|
Tosty z chleba z mąki pełnej
|
45
|
Winogrono (zielone i czerwone)
|
45
|
Zielony groszek z puszki (bez cukru)
|
45
|
Żurawina
|
45
|
Bataty - słodkie kartofle
|
50
|
Chayote - dyniowaty
|
50
|
Chleb orkiszowy
|
50
|
Ciasto z mąki pp (bez cukru)
|
50
|
Couscous ( pełne ziarno)
|
50
|
Jabłkowy sok (niesłodzony)
|
50
|
Kiwi
|
50
|
Makaron z pszenicy durum
|
50
|
Mango
|
50
|
Muesli (niesłodzone)
|
50
|
Owoce lichee
|
50
|
Persymona, kaki
|
50
|
Ryż basmati
|
50
|
Ryż brązowy
|
50
|
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony )
|
50
|
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)
|
50
|
Sok jabłkowy (niesłodzony)
|
50
|
Sok żurawinowy ( niesłodzony)
|
50
|
Surimi ( paluszki krabowe)
|
50
|
|
Brzoskwinie z puszki
|
55
|
Czerwony ryż
|
55
|
Ketchup
|
55
|
Maniok
|
55
|
Musztarda (z cukrem)
|
55
|
Nutella®
|
55
|
Papaja
|
55
|
Sok winogronowy (niesłodzony)
|
55
|
Sok z mango (niesłodzony)
|
55
|
Spaghetti (ugotowane na miękko)
|
55
|
Sushi
|
55
|
Banany dojrzałe
|
60
|
Jęczmień dmuchany
|
60
|
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)
|
60
|
Kasza manna
|
60
|
Kasztan
|
60
|
Lazania (makaron z pszenicy durum)
|
60
|
Lody słodzone cukrem
|
60
|
Majonez z cukrem
|
60
|
Melon
|
60
|
Miód
|
60
|
Mleko tłuste
|
60
|
Morele z puszki
|
60
|
Owsianka
|
60
|
Pizza
|
60
|
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…)
|
60
|
Ryż długoziarnisty
|
60
|
Ananas z puszki
|
65
|
Buraki gotowane
|
65
|
Chleb "razowy" (z białej mąki)
|
65
|
Chleb pełnoziarnisty
|
65
|
Chleb żytni z białej mąki
|
65
|
Dżem z cukrem
|
65
|
Kukurydza
|
65
|
Kuskus
|
65
|
Mąka kasztanowa
|
65
|
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp..
|
65
|
Muesli (z cukrem, miodem itp.)
|
65
|
Pigwa konserwowa (z cukrem)
|
65
|
Rodzynki
|
65
|
Syrop klonowy
|
65
|
Tamarynda (słodzona)
|
65
|
Ziemniaki w mundurkach
|
65
|
Amarantus dmuchany
|
70
|
Bagietka
|
70
|
Biały ryż
|
70
|
|
|
Biszkopt
|
70
|
Brązowy cukier
|
70
|
Bułki
|
70
|
Chipsy
|
70
|
Chleb ryżowy
|
70
|
Cukier
|
70
|
Daktyle suszone
|
70
|
Kasza jęczmienna
|
70
|
Kleik
|
70
|
Maca (z białej mąki)
|
70
|
Mąka kukurydziana
|
70
|
Makaron z białej mąki
|
70
|
Melasa
|
70
|
Napoje (słodzone)
|
70
|
Polenta
|
70
|
Proso
|
70
|
Ravioli
|
70
|
Risotto
|
70
|
Rogalik
|
70
|
Sucharki
|
70
|
Tacos
|
70
|
Ziemniaki gotowane
|
70
|
Arbuz
|
75
|
Dynia
|
75
|
Kabaczek
|
75
|
Bób gotowany
|
80
|
Marchew gotowana
|
80
|
Puree
|
80
|
Biała mąka
|
85
|
Mleko ryżowe
|
85
|
Pasternak
|
85
|
Prażona kukurydza
|
85
|
Płatki kukurydziane
|
85
|
Ryż dmuchany
|
85
|
Ryż paraboliczny
|
85
|
Rzepa, brukiew (gotowane)
|
85
|
Seler gotowany (korzeń)
|
85
|
Tapioka
|
85
|
Chleb z białej mąki
|
90
|
Mąka ziemniaczana
|
90
|
Mąka ryżowa
|
95
|
Ziemniaki pieczone
|
95
|
Ziemniaki zasmażane
|
95
|
Glukoza
|
100
|
Skrobia modyfikowana
|
100
|
Piwo - maltoza
|
110
|
|
Trzy rady ode
mnie:
Po pierwsze jedz często lecz w małych ilościach, to
spowoduję, że będziesz zawsze najedzony i nie będziesz potrzebował dodatkowego
posiłku, który spowoduje nagły skok poziomu cukru.
Po drugie nie zapomnij o białkach
i tłuszczach (w mięsie, serach, orzechach, jajkach znajdziesz i jedne, i
drugie) w każdym swoim posiłku. Ich obecność spowalnia trawienie węglowodanów,
dlatego poziom glukozy w krwiobiegu podnosi się wolniej.
Po trzecie jedz
pełnoziarniste produkty. Zamiast żywności wyprodukowanej z białej mąki, kupuj
pieczywo i makarony zrobione z mąki razowej. Ponieważ taka mąka ma więcej
błonnika co również pomaga powstrzymać cukier przed nagłymi skokami.
Powyższe rady powinny być
twoimi fundamentalnymi zasadami w drodze do szczupłej sylwetki.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces…
Na jak długo wystarczy ci
motywacji aby dążyć do celu? Jeśli decydujesz się zmienić dietę, zaplanuj
zmiany tylko na taki okres czasu, w którym jesteś pewien, że nie poddasz się
przed końcem, nawet jeśli będzie to tylko kilka dni. W ten sposób nie tylko
wzmocnisz swoją wiarę w to, że możesz odnieść sukces. Będziesz mógł też
przeanalizować pozytywne i negatywne efekty podjętych działań i zmodyfikować je
tak, aby w kolejnym "zaplanowanym okresie" dotarcie do mety było
jeszcze łatwiejsze.
Co jeśli zawiodłeś sam siebie?
OK, miałeś się pilnować,
ale nie mogłeś się oprzeć i jednak wsunąłeś tłustego kebaba z majonezem. Co
teraz? Po prostu zapomnij o tym, jednym posiłkiem nie przekreślasz całej swojej
pracy włożonej w zrzucenie nadwagi, więc nie wpędzaj się w depresję, że sobie
na chwilę odpuściłeś. Jeśli trzymanie ścisłej diety wydaje Ci się być nieludzką
torturą, przyjmij następujący schemat dziennego jadłospisu - 5 posiłków bez
grama zbędnego jedzenia i 1 posiłek "poza kontrolą.
Śniadanie najważniejszym posiłkiem…
Tak, wiem. Słyszałeś to już
setki razy. Ale pomyśl: przez 6-8
godzin, które przespałeś, nic nie jadłeś. Potem zmuszasz swoje ciało, aby
błyskawicznie przeszło ze stanu zupełnego relaksu do stanu najwyższej
aktywności. A tymczasem, w Twoim żołądku brak paliwa, które pozwoli
"rozpędzić" organizm. Jeśli nie zjesz o świcie porządnego posiłku,
później w biegu kupisz cokolwiek - najczęściej coś, czego powinieneś unikać:
słodkie pieczywo, batoniki, butelkę coli, chipsy, hamburgera itp. I plany
odzyskania szczupłej sylwetki diabli biorą.
!!!Zmień swój tryb życia na zdrowy!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz